Mieren in huis bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0298504

Bel ons direct

085 - 029 8504

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
mierenplaag

Mierenplaag; wat te doen?

Met name in de zomer kunt u last krijgen van een mierenplaag.

U heeft vast al eens te maken gehad met een mierenplaag in uw woning. En het zeker niet prettig om deze beestjes in uw huis te hebben.

Ze komen af op uw eten, u vindt ze terug in uw kleding, soms zitten ze zelfs in uw bed. Kortom, u wilt zo snel mogelijk van dit onaangename ongedierte af, en wij geven u tips tegen een mierenplaag.

Mieren zijn sociale dieren die in kolonies kunnen leven van wel 50 000 leden. Het probleem met mieren in uw woning is dat u alleen de werker mieren kunt zien: dit zijn de leden van de groep die op zoek gaan naar eten en het terugbrengen naar het nest.

Het doodmaken van deze insecten pakt dus niet de kern aan. Wij geven u tips.

Mierenplaag in huis

Om een mierenplaag in huis te voorkomen is het eerst belangrijk om te weten waar deze diertjes op afkomen. De eerste en voornaamste reden waarom u last heeft van een mierenplaag is eten.

Mieren komen af op etensresten.

Een onhygiënische woning met veel kruimels, stof, en viezigheid is dus een walhalla voor deze insecten. Vlekken limonade op de vloer, vuilnisbakken met fruitresten, kruimels op het fornuis: mieren vinden dit heerlijk.

Mierenplaag in de keuken

U raadt het al, deze beestjes komen het vaakst voor in de keuken omdat ze afkomen op de daar aanwezige voedselresten. Goede hygiene in de keuken is essentieel om mierenplagen te voorkomen.

– Maak schoon na het eten en koken: zet vuile vaat meteen in de vaatwasser, of was het met de hand af. Laat het in elk geval niet slingeren. Verwijder kleine kruimels op de vloer en op het aanrecht, en boen het fornuis schoon na het koken.

– Haal bovendien ook regelmatig de stofzuiger (meerdere malen per week) over de vloer in de keuken om de daar aanwezige kruimels en etensresten te verwijderen.

– Vuilnisbakken: kies voor dichte vuilnisbakken in uw keuken en laat vuilnis niet te lang liggen. Zet tevens afvalcontainers niet te dicht bij uw keuken, zodat de mieren geen kans krijgen zich van de container naar uw woning te verspreiden.

– Fruit in de koelkast: leg fruit nooit open en bloot in een schaal op het aanrecht. Mieren zijn gek op fruit en komen hier massaal op af. Leg het daarom het liefst in de koelkast: zo verspreid de geur van fruit zich niet en kunnen mieren er niet bij.

– Maak drankresten ook schoon: in de keuken valt er regelmatig een plasje limonade, frisdrank of andere drank op de vloer. Laat dit niet liggen, maar maak het meteen schoon. Een mierenplaag komt op alle zoetigheid af, dus ook op drankresten.

Deze tips werken vooral wanneer om een mierenplaag te voorkomen. Heeft u reeds last van een mierenplaag? Dan dient u andere middelen in te zetten. Onderaan dit artikel leest u hoe.

Mierenplaag in de tuin

Mieren leven buiten en een mierenplaag in de tuin is snel aanwezig. Buiten kunnen mieren nesten bouwen en als ze een interessante voedselbron (uw huis) in de buurt hebben, is het moeilijk om ze uit uw tuin te bannen.

Er bestaan enkele huis- tuin- en keukenmiddeltjes die u eventueel kunt proberen om een mierenplaag uit de tuin te proberen te bannen.

Desondanks wijst de praktijk uit dat deze middelen slechts gedeeltelijk helpen. Ze pakken namelijk niet de kern van het probleem aan, waardoor de mierenplaag niet verdwijnt. Het verstandiger een specialist in te schakelen.

– Kokend water: een manier om een mierenplaag te bestrijden is met kokend water. Giet kokend water in alle uitgangen van het nest en herhaal dit een paar dagen lang.

– Planten: er zijn een aantal planten waar mieren heel slecht tegen kunnen en waarvan de geur mieren misschien uit de tuin kan weren. Kruidenplanten zoals salie, basilicum, munt en boerenwormkruid weren mieren uit de tuin, evenals bloemen zoals goudsbloem.

– Koperdraad: krijgt u de mieren toch niet uit uw tuin, span dan een koperdraadje over uw drempel heen om de insecten in elk geval uit uw woning te houden. Mieren zullen nooit over koperdraad heenlopen.

– Schillen van citrus, komkommer of gesnipperde ui: strooi deze voedselresten op plekken waar u mieren niet wilt hebben in de tuin, ze kunnen namelijk slecht tegen de geur ervan en zullen deze plekjes hopelijk vermijden.

– Azijn: verdun azijn met water en besproei hiermee regelmatig de tuin. Een plantensproeier met azijn doet wonderen voor het weren van mieren uit de tuin.

– Krijt of babypoeder: mieren verplaatsen zich langs vaste routes, en door deze routes te bestrooien met krijt of babypoeder, weert u de mieren enigszins. Wel met mate gebruiken, omdat het inademen van deze stoffen niet gezond is.

– Koffiedik: mieren en katten hebben een hekel aan dit mengsel. Strooi het op strategische plaatsen in de tuin, en sla als je ook geen katten in de tuin wilt twee vliegen in een klap.

Mierenplaag in huis bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen, maar als bovenstaande tips niets uithalen of als u niet weet waar het nest zich bevindt, is het verstandig om een professionele verdelger in te schakelen.

Voor grotere, terugkerende mierenproblemen of voor de hardnekkigere farao-mier, is het nodig om een specialist in te schakelen.

Specialisten kennen namelijk de gewoontes van elke soort, en kunnen zo per plaag en per specifieke situatie goed inschatten wat nodig is om de kolonie uit uw tuin of keuken te bannen.

De ongediertebestrijder zal eerst kijken waar de paden van de mieren lopen, zodat het makkelijker is om het nest te vinden. Zodra het nest is gevonden, zullen er krachtige en veilige producten in worden gezet om het nest te bestrijden.

Deze producten zijn specialistisch en kunnen niet in de winkel zelf worden gekocht. Als u professionele hulp inschakelt, weet u zeker dat u van een hardnekkig mierenprobleem af kunt komen en dat u de irritante insecten voorgoed uit uw tuin en keuken kunt bannen.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8504, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed